SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE

SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE
PRVA ERGOSPIROMETRIJA U CRNOJ GORI

четвртак, 7. фебруар 2013.

ZAKLJUČCI SA PRVE KONFERENCIJE MEDICINE SPORTA I SPORTSKIH NAUKA 02.02.2013.GODINE

ZAKLJUČCI SA PRVE KONFERENCIJE MEDICINE SPORTA I SPORTSKIH NAUKA             02.02.2013.GODINE



Tokom trajanja Prve konferencije medicine sporta i sportskih nauka  sa temom  „Savremeni pristupi nova saznanja za vrhunski sportski rezultat“ koju je organizovalo Udruženje sportske medicine Crne Gore, Institut za sport i sportsku medicinu i NVO Agencija za antidoping u sportu  – provedena su izlaganja stručnjaka, prezentirani referentni stručni članci, analize i statistike iz kojih možemo zaključiti da je sportska medicina  obavezan model brige za  zdravlje sportista kao i da kroz multidisciplinarnost ove medicinske grane sportisti mogu unaprijediti svoje psihofizičke perfomanse a samim tim doći i do vrhunskog sportskog rezultata. Ukazano je na lošu organizaciju zdravstvene zaštite u Crnogorskom sportu i da osnovni segmenti mogu a i moraju biti značajno unaprijeðeni i to:
1. Preventivni zdravstveni (sistematski) pregledi sportista. Preventivni pregledi trebali bi da se obavljaju po jedinstvenoj metodologiji koja je opšte prihvaćena od strane meðunarodnih asocijacija sportske medicine. Preventivni i sistematski pregledi trebali bi da se sprovode u specijalizovanoj ustanovi koja zadovoljava uslove u pogledu kadra,prostora i opreme i koja bi bila centralno mjesto za zaštitu zdravlja sportista u Crnoj Gori.
2. Centralna tema konferencije bila je " Timski doktor karika koja nedostaje Crnogorskom sportu" ne slučajno sobzirom na poziciju i značaj klupskog ljekara. Timski ljekar je često jedina veza izmeðu sportiste i zdravstva i karika koja rješava najveći dio sportsko-medicinskih problema. Zbog svega navedenog i kompleksnog zadatka koji obavlja,  klupski ljekar mora biti u permanentnoj edukaciji i treningu.
3. Medicinsko obezbjeðenje sportskih manifestacija, svjedoci smo da sportska takmičenja od lokalnog nivoa pa do profesionalnih sportskih takmičenja koja se održavaju u Crnoj Gori moraju biti medicinski obezbijeðena. Ukazano je da prilikom planiranja medicinskog obezbjeđenja treba voditi računa o prirodi sporta,broju učesnika, okolini i riziku od povređivanja.
4. O problemu dopinga brine se Olimpiski pokret, Vlade, Meðunarodna udruženja koja povezuju struènjake u sportu, a  najviše WADA Svjetska antidoping agencija. Borba protiv dopinga u nasoj zemlji mora se odvijati na vise nivoa, utoliko više sobzirom da Crna Gora i pored formirane komisije za antidoping nema uraðenu niti jednu doping kontrolu na nacionalnim takmièenjima što u 21 vijeku predstavlja poraznu èinjenicu i svrstava Crnu Goru u red zemalja sa nultim doprinosom u borbi protiv dopinga u sportu. Prva stvar koju treba uraditi u borbi protiv dopinga jeste sveobuhvatno informisanje i edukacija svih uèesnika u sportu. Posebno podruèje predstavlja sve izraženija suplementacija u sportu koja je definitivno van struènog nadzora zbog nepostojanja specijalizovane ustanove sportisti su prepušteni savjetima sa interneta a ako znamo da je suplementacija u suštini i doping zamka samo možemo predpostaviti koje posledice može proizvesti ovakvo korišæenje suplemenata.
5. Kroz predavanja struènjaka iz domena sportskih nauka ukazano je na znaèaj kondicione pripreme sportista i poznavanja i selekcije sportista sa akcentom na saradnju trener, kondicioni trener, medicinski tim, struènjak za ishranu i suplementaciju i da samo takvim pristupom možemo omoguæiti sportisti postizanje vrhunskog sportskog rezultata.

Kao posledicu svega navedenog veliki broj naših vrhunskih sportista, ali i ostalih mladih ljudi, koji se bave sportom, izložen je ogromnim zdravstvenim rizicima zbog nepostojanja adekvatne i organizovane zdravstvene zaštite što veoma često rezultira ozbiljnim zdravstvenim posledicama, preranim završetkom karijere i postizanju znatno slabijih takmičarskih rezultata. Jedan od najvećih uzroka je nedostatak ljekara u našim sportskim savezima. Mada, nominalno dvije trećine saveza ima ljekara, istraživanje je pokazalo da u praksi postoji nesklad između statistike i stvarnog stanja „na terenu”. Kod nas, mnogi savezi nemaju čak ni pravilnik od sprečavanju dopinga. Ne ohrabruju ni podaci da samo mali broj  klupskih doktora ima završen kurs kardiopulmonalne reanimacije. Rezultat takve prakse je da samo mali broj  sportskih saveza organizuje sportske preglede, dok ih neki  uopšte i nemaju… Umjesto toga prihvataju se ljekarska uverenja bez obzira ko ih je i kako izdao. Frapantno je da kod velikog broja  pregledanih sportista nije rađen EKG srca! Apsolutno je neophodno da se uvede pravilo koliko ljekara mora da ima svaki sportski savez, koje struke i kako oni treba da budu organizovani da bi se postigla efikasnija zaštita sportista.

Konferencija je bila akreditovana od strane Ljekarske i Farmaceutske komore Crne Gore.

Predavači na Prvoj konferenciji medicine sporta i sportskih nauka:
-          Prim. Dr Svjetlana Zeković
-          Prim. Dr Radmila Stanišić
-          Dr Dušan Nenzić
-          Dr Petar Karađžić
-          Mr Marko Rajović, magistar sportske medicine
-          Srđan Kojić,  spec.primijenjene fizioterapije
-          Alen Pepić, spec.primijenjene fizioterapije
-          Vasilije Vlatko Stijepović,prof.