SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE

SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE
PRVA ERGOSPIROMETRIJA U CRNOJ GORI

четвртак, 12. децембар 2013.

USPJEŠNO ORGANIZOVAN KURS KARDIOPULMONALNE REANIMACIJE ZA LJEKARE, FIZIOTERAPEUTE I TRENERE








U organizaciji Udruženja sportske medicine Crne Gore I podršku Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, uspješno je održan  Kurs Kardiopulmonalne reanimacije sa demostracijom rada na automatskom  vanjskom defibrilatoru u amfiteatru Srednje Medicinske škole u Podgorici. Voditelj Kursa bila  je dr Marijana Karišik,  načelnica Odjeljenja anestezije i reanimacije Instituta za bolesti djece u Podgorici. Cilj kursa je bio ovladavanje osnovnim znanjima i vještinama pružanja mjera kardiopulmonalne reanimacije sa obukom za upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora za široki sloj zanimanja, uključujući srednje medicinski kadar, ljekare, fizioterapeute, trenere  kao i ostale uključene u rad sportskih organizacija.Veliki broj medicinskih radnika iz Podgorice  ali i drugih gradova, sa velikom pažnjom pratilo je sva predavanja i zadate vježbe, što potvrđuje kvalitet samog kursa, koji su i sami polaznici u rezimeu ocijenili najvišom ocjenom. Svi polaznici kursa su veoma uspješno savladali primjenu protokola  KPR-a, izvođenje tehnike masaže srca uz primjenu odgovarajućih sredstava za obezbedjivanje disajnog puta i ventilaciju.
Obzirom na veliko interesovanje kurs će biti održan i u maju mjesecu naredne godine.





















URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJE U SPORTSKOJ MEDICINI U CRNOJ GORI ZA 2013. GODINI

     Prim Dr sci Svjetlana Zekovic, pedijatar kardiolog, za doprinos unapređenju i očuvanju zdravlja sportista u Crnoj Gori

Dr Sonja Nejkov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije za doprinos unapređenju i očuvanju zdravlja rekreativaca u Crnoj Gori.
 
Dr Dejan Maraš, ljekar mlađih uzrastnih kategorija FK “Budućnost” Podgorica
 
JU Za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaricka gora za doprinos u borbi protiv dopinga u sportu i organizaciju prvog stručnog skupa na temu “Zloupotreba anaboličkih steroida i ljekova kod mladih”
 
 
 

недеља, 8. децембар 2013.

PRIZNANJA ZA 2013. GODINU





                                         UDRUŽENJE SPORTSKE MEDICINE CRNE GORE
                                    PRVO SAVJETOVALIŠTE ZA SPORTISTE I REKREATIVCE
                                                           SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani,
Upravni odbor Udruženja sportske medicine Crne Gore donio je odluku da dodijeli priznanja najboljima u unapređenju i očuvanju zdravlja sportista i rekreativaca kao i borbi protiv dopinga u Crnoj Gori za 2013. godinu i to:
- Prim Dr sci Svjetlana Zekovic, pedijatar kardiolog, za doprinos unapređenju i očuvanju zdravlja sportista u Crnoj Gori
- Dr Sonja Nejkov, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije za doprinos unapređenju i očuvanju zdravlja rekreativaca u Crnoj Gori.
- Dr Dejan Maraš, ljekar mlađih uzrastnih kategorija FK “Budućnost” Podgorica
- Vladimir Gapić, fizioterapetut Ženske rukometne reprezentacije Crne Gore i ŽRK “Budućnost”
- Vlatko Stijepović, prof. autor programa suplementacije velikog broja sportista u Crnoj Gori
- JU Za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaricka gora za doprinos u borbi protiv dopinga u sportu i organizaciju prvog stručnog skupa na temu “Zloupotreba anaboličkih steroida i ljekova kod mladih”.

Upravni odbor Podgorica
Udruženja sportske medicine Crne Gore                                                        08.12.2013.god.
Prim.dr Radmila Stanišić