SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE

SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE
PRVA ERGOSPIROMETRIJA U CRNOJ GORI

недеља, 24. фебруар 2013.

REAGOVANJE VASILIJA VLATKA STIJEPOVIĆA direktora NVO Agencija za antidoping u sportu

Niti jedna doping kontrola na nacionalnim prvenstvima

| 23:02:2013 | 00:43:23
 
Redakciji Bar Infa se obratio direktor NVO Agencija za antidoping u sportu, Vasilije Stijepović, sa zahtjevom da se objavi demanti, obzirom da je u jučerašnjem tekstu pod naslovom “Svi savezi rade po antidoping pravilima” Dr Mira Jovanovski Dašić u negativnom kontekstu pomenula ova NVO. Shodno Zakonu o informisanju objavljujemo ga u cjelosti.

– U zaključcima sa Prve Konferencije medicine sporta i sportskih nauka održanoj u Podgorici 2. februara, čije ste djelove i objavili, stoji da jedan broj Saveza nema usvojen antidoping pravilnik, tako da obrazloženje od strane Dr Jovanovski Dašić i upućivanje na sajt Crnogorskog Olimpijskog komiteta nema nikakvog smisla.

Što se tiče rada i djelovanja NVO Agencije za antidoping u sportu, o njoj govore rezultati postignuti od osnivanja 2008. godine kao prve nevladine organizacije koja se bori protiv dopinga u Crnoj Gori. Od tada do danas naša organizacija je održala veliki broj seminara, edukacija, objavila prvi Priručnik o dopingu u sportu sa Listom zabranjenih sredstava, organizovala prvu antidoping kampanju u Crnoj Gori, istraživanje o upotrebi dijetetskih suplemenata kod Crnogorski sportista sa rizikom na doping itd.

Za razliku od tih rezultata, imamo Komisiju za antidoping koju je formirala Vlada Crne Gore, čiji je član Dr Jovanovski Dašić, a čiji rezultati su u najmanju ruku skromni, s obzirom da Crna Gora u 21. vijeku nema sprovedenu niti jednu doping kontrolu na nacionalnim prvenstvima, da ne pominjemo edukaciju ljekara o TUA (izuzeće radi primjene u terapijske svrhe.

Sve ovo rezultira da informacije kao što su one o biološkom pasošu, obrascu gdje se nalazi sportista, sportisti i medicinski timovi mogu čuti od sredstava informisanja, a ne od pomenute Komisije čija je to i obaveza.

Na kraju, složićemo se samo sa jednom tvrdnjom Dr Jovanovski Dašić, a tiče se da je pomenuti antidoping pravilnik samo segment u čitavom nizu drugih aktivnosti koje se sprovode (edukacija, testiranja van i tokom takmičenja itd), ali te aktivnosti treba konačno da usvoji i implementira upravo Komisija čiji je ona član, zarad zdravlja sportista i očuvanja pravičnosti i etike koju sport nosi sa sobom. To je i krajnji cilj i misija NVO Agencija za antidoping u sportu.

Svakako, Dr Miri Jovanovski Dašić stojimo na raspolaganju za svaki vid komunikacije i testiranja znanja u ovoj oblasti.

Нема коментара:

Постави коментар