SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE

SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE
PRVA ERGOSPIROMETRIJA U CRNOJ GORI

понедељак, 6. мај 2013.

Međunarodni dan fizičke aktivnosti ''Kretanjem do zdravlja''






Međunarodni dan fizičke aktivnosti
                                                      ''Kretanjem do zdravlja''


Povodom obelježavanja Međunarodnog dana promocije fizičke aktivnosti, Udruženje sportske medicine Crne Gore, Institut za sport i sportsku medicinu Crne Gore i Savjetovalište za sportiste i rekreativce organizuju besplatne preglede i konsultacije sa ljekarima o značaju fizičke aktivnosti i kretanja  za očuvanje i unapređenje zdravlja. Akcija će se održati u i ispred prostorija Savjetovališta za sportiste i rekreativce adresa 19.decembra br.30 (pored stadiona FK Budućnost), 10. maja 2013.god. sa početkom u 12 h. Cilj ove akcije je skretanje pažnje na značaj redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja, kao i promocija raznih oblika fizičke aktivnosti i mobilizacija mladih, kao i ukazivanje na značaj preventivnih medicinskih pregleda.
Pozivamo i sve odrasle da mijenjaju svoje navike i okrenu se putu zdravlja, a to je redovno kretanje.
Izaberite i VI kretanje i pridružite se ovoj akciji!
I ne zaboravite da „Fizička aktivnost može zamijeniti mnoge ljekove, ali ni jedan lijek ne može zamijeniti fizičku aktivnost“ Tisseau.



Vasilije Vlatko Stijepović
Direktor Savjetovališta za sportiste i rekreativce
Tel.  067 52 22 84

SAOPŠTENJE


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na dan 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obelježavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja. Cilj je da se na taj dan ohrabre i podstaknu članovi mnogih zajednica na zajedničku fizičku aktivnost, na organizovanje i osmišljavanje brojnih akcija koje će promovisati “kretanje” kao važan put do dobrog zdravlja. Modernizacija, nove tehnologije i urbanizacija donijele su i nove rizike savremenom čovjeku, a to je “sedanterni način života” ili nedovoljno fizičke aktivnosti i povećanje gojaznosti. Neaktivne osobe manje od 10% dnevnog utroška energije troše na fizičku aktivnost. Istraživanja brojnih zemalja ukazuju na visoke stope fizičke neaktivnosti koje idu i preko 50% u mnogim zemljama. Prema nekim istraživanjima  u Crnoj Gori više od polovine odraslog stanovništva  slobodno vrijeme provodi uz TV, a tek četvrtina  vježba 3 puta nedeljno. Globalno posmatrano gojaznost je u svijetu zastupljena kod 10-60% odraslog stanovništva. U razvijenim zemljama Evrope oko 25% odraslog stanovništva je gojazno. Istraživanja pokazuju da je gojaznost i predgojaznost kod adolescenata uzrasta 12-17 godina utrostručena u poslednjih 25 godina. Sedanterni način života je nezavisan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti (bolesti srca i krvnih sudova), osteoporozu ( nedostatak kalciijuma u kostima ) i neke vrste malignih bolesti ( npr. rak debelog crijeva ). Brojna istraživanja su pokazala pozitivne efekte redovnih fizičkih aktivnosti na zdravlje: prevencija oboljenja srca, šećerne bolesti, kolorektalnog karcinoma (rak debelog crijeva), depresije i gojaznosti. Dobro su poznati i pozitivni efekti fizičke aktivnosti na regulaciju krvnog pritiska – umjerena fizička aktivnost dovodi do smanjenja povišenog krvnog pritiska. Pozitivan efekat postoji i kod regulacije nivoa masnoća u krvi – fizička aktivnost dovodi do pada masnoća u krvi i povećanja „dobrog holesterola – HDL”. Fizičkom aktivnošću jačamo svoj srčani mišić, povećavamo udarni i minutni volumen svog srca, bogatimo kapilarnu mrežu (naše ćelije se „bogato hrane” jer je cirkulacija odlična), a stvara se i manje naslaga na zidovima krvnih sudova. Fizičkom aktivnosšću jačamo i naša pluća, povećavamo disajni volumen i bogatimo alveolarnu mrežu (kapacitet pluća). Fizička aktivnost jača naše kosti i cijeli skelet, a ima i blagotvorno djelovanje na naše mentalno zdravlje i ukupno dobro rasoploženje. Tiso je još u XVII vijeku rekao: ”Vježbanje može da zamijeni ili pomogne dejstvo mnogih ljekova, ali ni jedan lijek ne može da zamijeni dejstvo kretanja.”

 

Нема коментара:

Постави коментар