SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE

SPORTSKO-MEDICINSKO TESTIRANJE
PRVA ERGOSPIROMETRIJA U CRNOJ GORI

субота, 19. април 2014.

USKORO I PSIHOLOŠKA PODRŠKA SPORTISTIMA I REKREATIVCIMA U CRNOJ GORI U PRVOM SAVJETOVALIŠTU ZA SPORTISTE I REKREATIVCE




Kada je riječ o sportu, možemo reći da se poimanje istog nekada i sad značajno razlikuju. Nekada, jedini preduslov za sportski uspjeh bila je fizička spremnost. Danas, u  formiranju profila vrhunskog sportiste pored najkvalifikovanijih trenera i optimalnih tehničkih uslova za rad, značajnu ulogu igraju menadžment, marketing, mediji, razne grane medicine, nutricionizam i psihologija.
Grana psihologije koja se bavi sportom, a u čijem fokusu je mentalni status sportiste, ključ je za prevazilaženje poteškoća i ostvarivanje punog sportskog potencijala pojedinca ili tima. Kod nas, još uvijek, značaj pružanja psihološke podrške sportistima nije prepoznat kao jedan od ključnih faktora, koji u konstalaciji sa talentom i optimalnom fizičkom spremom garantuje uspjeh.

Smanjena motivacija, neadekvatna kontrola emocija, problemi sa samopuzdanjem, pad koncentracije i pažnje tokom igre, bolja igra na treningu nego na takmičenju, loša komunikacija u timu, ravnodušnost ili izgaranje, samo su neki od problema koji nastaju pod dejstvom psiholoških faktora.
Udruženje sportske medicine Crne Gore prepoznalo je potrebu za pružanjem psihološke podrške sportistima u procesu aktualizacije njihovih potencijala i ostvarivanju što boljih rezultata.
Apelujemo na sve zainteresovane trenere, sportske timove, sportiste koji svoje ime grade u individualnim sportovima, kao i na rekreativce, da ostvare značajnu prednost u odnosu na konkurenciju uključivanjem psihološke komponente i ojačavanjem psihološkog statusa. U razgovoru sa psihologom otkrijte prirodu problema koji utiču na rezultat vaše igre, a koji se ne mogu dovesti u vezu sa fizičkom spremom, kondicijom, taktikom ili uigranošću tima.

Napravimo razliku između dobrog i vrhunskog sportiste. Prelomimo rezultat u našu korist onda kada je to najbitnije i najteže!

                                                                                                   Dipl. psiholog Jovana Kaluđerović

Нема коментара:

Постави коментар